Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli
(ang. hazard analysis and critical control points)
Od 1 maja 2004 roku HACCP jest obowiązkowym systemem kontroli w przemyśle
spożywczym. Muszą się do niego stosować firmy przetwarzające i handlujące
żywnością. System ten monitoruje punkty krytyczne, w których może dojść do
skażenia produktów. Firma posiadająca certyfikat HACCP zapewnia o
bezpieczeństwie produktów pod względem zdrowotnym.
Przed wdrożeniem systemu HACCP trzeba wcielić zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP
– Good Manufacturing Practice) oraz zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP
– Good Hygiene Practice), które służą do stworzenia odpowiednim warunków do
bezpiecznej produkcji żywności pod względem higienicznym.
Pomożemy Państwa firmie w następujących
obszarach:
- Przygotowanie dokumentacji
HACCP
- Pomoc w budowie i
poprawienie funkcjonowania HACCP w Twojej firmie
- Sporządzenie schematu
technologicznego dla księgi HACCP zgodnie z Twoim zakładem;
- Przeprowadzenie audytu
wewnętrznego w celu wdrożenia lub aktualizacji systemu HACCP
- Przeprowadzenie szkolenia
dla pracowników z zasad Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych
Korzyści płynące z certyfikatu HACCP:
- Podniesienie świadomości
pracowników i zwiększenie ich odpowiedzialności zawodowej.
- Zapewnienie producentom,
interesariuszom i dostawcom pewności co do metod kontroli.
- Uporządkowanie kompetencji
i obowiązków osób odpowiedzialnych za produkcję żywności lub realizację
żywienia.
- Skuteczne zarządzanie
ryzykiem dla bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw.
- Stały monitoring i
kontrola każdego etapu produkcji pozwala ograniczyć straty produkcyjne
oraz zapewnić wysoką jakość produktów.
- Wdrożenie globalnie
uznanych metod kontroli zagrożeń bezpieczeństwa żywności.
Siedem zasad HACCP
1 – Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
2 – Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)
3 – Identyfikacja limitów krytycznych
4 – Ustalenie systemu monitorowania CCP
5 – Określenie działań korygujących
6 – Ustalenie procedur weryfikacji systemu
7 – Ustalenie procedur zapisów